logo-jumbo
 • Goede service
 • Vanaf €3,95
 • Minimaal €50
 • 32.000+
logo-albert-heijn
 • Beste aanbiedingen
 • Vanaf €4,95
 • Minimaal €70
 • 27.000+
logo-plus
 • Hoge kwaliteit
 • Vanaf €6,00
 • Minimaal €25
 • 20.000+
butlon
 • Top bezorging
 • Vanaf €6,95
 • Minimaal €50
 • 2.000+

Tips voor kinderen fruit leren eten

Voor velen van ons is de strijd echt: kinderen die hun neus ophalen voor een sappige appel of die een driftbui krijgen bij het zien van een banaan. Als ouder of verzorger wil je natuurlijk dat je kinderen de best mogelijke start in het leven krijgen, en daar hoort een uitgebalanceerd dieet bij. In dit blog duiken we diep in de wereld van fruit en geven we je praktische tips om je kinderen niet alleen fruit te laten eten, maar er ook echt van te laten genieten!

Waarom is fruit zo belangrijk voor kinderen?

Fruit is een cruciale bron van essentiële vitamines, mineralen en vezels. Ze spelen een rol bij het bevorderen van een gezonde groei, ondersteunen het immuunsysteem en helpen bij het voorkomen van chronische ziekten op latere leeftijd.

 1. Vitamine C: Deze antioxidant helpt bij de genezing van wonden en is essentieel voor de vorming van collageen, een eiwit dat helpt bij het onderhouden van de huid, bloedvaten en botten.
 2. Vezels: Ze ondersteunen de spijsvertering en bevorderen een gevoel van verzadiging, wat kan helpen bij het voorkomen van overeten.
 3. Kalium: Vooral te vinden in bananen, helpt het bij het reguleren van de bloeddruk en is cruciaal voor de goede werking van de hartspier.

Uitdagingen van fruit bij kinderen

Het is geen geheim dat veel kinderen weerstand bieden tegen het eten van fruit. Hier zijn enkele redenen:

 • Textuur: Sommige kinderen houden niet van de textuur van bepaalde vruchten.
 • Zoetheid: Terwijl volwassenen kunnen genieten van een lichtzure smaak, hebben kinderen vaak een voorkeur voor zoeter voedsel.
 • Angst voor het onbekende: Kinderen zijn van nature wantrouwend ten opzichte van nieuw voedsel.

Hoe motiveer je kinderen om fruit te eten?

 1. Maak het leuk: Gebruik fruit om leuke figuren of gezichten te maken op hun bord. Laat je kinderen meedoen en hun eigen creaties maken.
 2. Wees een rolmodel: Kinderen leren door te observeren. Als ze jou regelmatig fruit zien eten en ervan genieten, is de kans groter dat ze het ook willen proberen.
 3. Betrek ze bij het proces: Ga samen naar de markt of supermarkt en laat je kinderen hun eigen fruit kiezen. Of nog beter, als je ruimte hebt, plant dan samen een fruitboom of struik.
 4. Maak smoothies: Combineer fruit met yoghurt of melk om heerlijke smoothies te maken. Dit kan een geweldige manier zijn om kinderen kennis te laten maken met nieuwe smaken.
 5. Varieer: Presenteer verschillende soorten fruit en wissel regelmatig af. De ene dag een appel, de andere dag een peer of druiven.
 6. Begin vroeg: Hoe eerder je kinderen introduceert aan verschillende soorten fruit, hoe meer ze gewend raken aan de smaken en texturen.
 7. Zet door: Het kan tot tien keer duren voordat een kind een nieuw voedsel accepteert. Geef niet op na de eerste of tweede keer.

Wat als mijn kind nog steeds weigert?
Het is belangrijk te beseffen dat elke ouder hier wel eens mee te maken krijgt. Geduld is essentieel. Hier zijn een paar extra tips:

 • Voeg fruit toe aan hun favoriete gerechten: Denk aan pannenkoeken met stukjes fruit of pizza met ananas.
 • Vermijd dwang: Het dwingen van kinderen om fruit te eten kan een negatieve associatie veroorzaken. Bied het aan, maar dwing niet.
 • Beschouw het als een fase: Net als alle andere fasen, zal ook deze voorbijgaan. Blijf positief en geduldig.

Hoewel het soms ontmoedigend kan zijn wanneer je kind fruit weigert, is het belangrijk om te onthouden dat smaakpapillen zich ontwikkelen en veranderen. Wat ze vandaag weigeren, kunnen ze morgen wellicht met plezier eten. Jouw taak als ouder of verzorger is om een positieve en ondersteunende omgeving te creëren waarin ze kunnen ontdekken en leren. Tot slot, denk eraan dat je niet alleen bent in deze uitdaging. Praat met andere ouders, wissel tips uit en deel successen. Samen kunnen we een generatie van fruitliefhebbers grootbrengen die zowel de smaak als de gezondheidsvoordelen van dit prachtige voedsel waarderen. En wie weet? Misschien ontdek je door dit avontuur zelf ook nieuwe favoriete fruitsoorten. Eet smakelijk!

4 x cadeautjes in een fruitig jasje

An apple a day, keeps the doctor away zeggen ze wel eens. Fruit eten is niet alleen een gezond tussendoortje, maar je krijgt er ook energie van en helpt je om de risico’s op hart- en vaatziekten te verminderen. Genoeg redenen om af en toe een stukje fruit te pakken. Heb je er al eens aan gedacht om een gezond tussendoortje cadeau te doen? Wij geven je alvast wat inspiratie. 

Origineel verpakken
Je relaties fruit cadeau doen is een uitstekende manier om je te onderscheiden. Je laat niet alleen zien dat je waarde hecht aan gezondheid, maar je geeft ook een uniek cadeau. Bovendien kun je fruit op verschillende manieren cadeau doen. Vul een mand of kist met dezelfde fruitsoorten zoals fel groene appeltjes, of kies voor een mand met peren, kiwi’s en mandarijnen. Je kunt er alle kanten mee op! 

Fruit bedrukken
Je kunt je relatiegeschenk nog opvallender maken door fruit te bedrukken. Zo kun je een appel of banaan bedrukken met je logo. Wanneer je je appel appel of banaan met eetbare inkt bedrukt, kijk dan van tevoren goed na of de inkt getest is door officiële instanties en hoelang het fruit na levering houdbaar is. 

Fruitbox
Wanneer vitaliteit hoog in het vaandel staat bij je bedrijf, kun je je relaties iets cadeau doen wat het motiveert. Wat dacht je van een fruit bewaardoosje als cadeautje? Grote kans dat de ontvangers hun fruit sneller meenemen en dus een gezond tussendoortje eten. Je kunt ze bovendien bedrukken met je logo of een leuke boodschap. 

Fles met fruitfilter
Fruit kun je ook in je waterfles doen om een smaakje toe te voegen. Zo hoeft water drinken absoluut niet saai en smakeloos te zijn. Het enige dat je hoeft te doen is je favoriete fruit kiezen, fruit fijn snijden en in de filter doen. Vervolgens doe je er water bij en et voila, zo heb je een lekker smaakje aan je water toegevoegd! Ideaal om aan je dagelijkse liters water te komen.

Ga je vaak uit eten? Kies voor healthy snacks!

Het is natuurlijk geen verrassing dat gezond eten goed voor je is. Maar het is voor ons vaak wel lastig om ons hier aan te houden. Vooral als we uit eten gaan is het verleidelijk om ongezond te eten. Friet ontbreekt immers vaak niet bij een maaltijd in een restaurant. Toch zijn er vele alternatieven om ook wanneer je uit eten gaat, gezond te eten. In dit artikel worden er een aantal belicht.

Kijk naar het soort restaurant

Als je uit eten gaat, zoek je vaak van tevoren al een restaurant uit en reserveer je een tafeltje. Op basis van recensies en de menukaart kies je uiteindelijk voor een restaurant. Op dit moment zal je al moeten nadenken over wat gezond eten is. Reserveer je bij een pizzeria? Dan kan je er vanuit gaan dat je pizza zal gaan eten en je weinig groente binnenkrijgt. Dit geldt tevens voor een steakhouse. Hier zal je voornamelijk een groot stuk vlees voorgeschoteld krijgen. Zorg bij de keuze van het restaurant dus dat je de menukaart goed bekijkt.

Let op de extraatjes

Sausjes en andere dressings zijn vaak de boosdoeners. Het maakt het eten net iets lekkerder, maar ondertussen bevat het erg veel vet. Wanneer je toch een gerecht besteld waar saus bij wordt geserveerd, dan kan je altijd even vragen of deze apart erbij kan worden gedaan zodat het niet al over je gerecht heen zit. 

Pas op wat je drinkt

Ook drinken kan veel ongezonde suikers en vetten bevatten. Tijdens een avondje uit is het erg aantrekkelijk om een koud biertje te bestellen. Vooral in de zomer is het verleidelijk om koud drinken te bestellen. Met een goede horeca koelkast blijft het drinken ook in deze periode koud. Probeer dan toch voor een koud glas water te kiezen boven bier of wijn.

Warme salade van nieuwe aardappels en linzen

Warme salade van nieuwe aardappels en linzen

Iedereen kent het wel, je krijgt onverwacht bezoek en wil toch snel nog een leuk gerechtje op tafel toveren. Dan is de warme aardappelsalade van nieuwe aardappels en linzen misschien wel een uitstekende redding. Het is een eenvoudig te bereiden gerechtje en zal zeker en vast gesmaakt worden.

Bij dit recept krijgen we vaak de vraag welke linzen je kunt gebruiken.

In principe maakt dat niet zo heel veel uit. Je kunt alle kleuren gebruiken, rode linzen, zwarte linzen, grijze linzen, of groene linzen. Je kunt ook een combinatie gebruiken, wat natuurlijk wel erg leuke en mooi lijkt in de salade.

Waar wel verschil tussen zit is gedroogde linzen of linzen uit blik of pot. Deze laatste hoeven niet eerst gekookt te worden, gewoon afgieten en warm maken.

Gedroogde linzen moeten wel, maar dat is van toepassing bij alle peulvruchten, eerst gekookt worden. Dat kan soms veel tijd kosten.

Benodigdheden:

 • 450 gram kleine nieuwe aardappels
 • 85 gram Puy-linzen
 • 6 lente-uitjes
 • 1 eetlepel olijfolie
 • 2 eetlepels balsamicoazijn
 • peper en zout

Bereiding:
Neem een grote pan en breng er water in aan de kook. Spel de linzen af en kook ze gedurende 20 minuten in de pan water gaar. Giet ze vervolgens af, spoel ze af en laat ze uitlekken. Zet ze vervolgens even aan de kant.

Stoom of kook ondertussen de aardappels gaar, giet ze daarna af en snijd ze doormidden. Snij de onderkant van de lente-uitjes en snijd ze vervolgens in repen of ringetjes. Neem nu een schaal en doe er de linzen, aardappels en lente-uitjes in.

Schep de aardappelen, de linzen en de andere ingrediënten daarna om met de olijfolie en de azijn. Voeg een mooie hoeveelheid zwarte peper toe en naar smaak eventueel een beetje zout.
Het gerecht is nu klaar om opgediend te worden.

Tips die kunnen bijdragen aan een gezonde levensstijl

Het is belangrijk om gezond te blijven. Eten en bewegen zijn de twee belangrijkste elementen om jezelf goed te voelen en gezond te eten. Ongezond eten kan tot maagklachten leiden met daarbij een lui gevoel, een ongezond lichaam en gezondheidsklachten. Het is belangrijk om dit te voorkomen. Matig het gebruik van alcohol, stop met roken en ga meer bewegen is het advies. Laten we het nader bespreken.

Gezonder gaan eten

Een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl is om beter te gaan eten. Vermijd vet eten en de witte koolhydraten (aardappels, pasta en witte rijst). Kies voor meer volkoren producten, groenten, fruit, peulvruchten, noten en vis. Het is belangrijk om iedere dag gezond te eten, om zo een hogere weerstand te krijgen. Maak minder gebruik van vetten, suikers en zout. Drink meer water en probeer melk te mijden. Neem ook meer groenten en fruit iedere dag om de juiste dosis vitamines en mineralen binnen te krijgen.

Meer bewegen

Naast gezonder eten is het ook goed om meer te gaan bewegen. Het vermindert de kans op hart- en vaatziekten en diabetes 2. Ook is het goed voor de geestelijke gezondheid. Het bewegen hoeft trouwens niet intensief te zijn. Het kan gaan om een wandeling, fietstocht, je kunt gaan hardlopen of snelwandelen, op fitness gaan, voetballen of lekker gaan dansen. Er zijn veel mogelijkheden om meer te gaan bewegen. Het is gezond en ook leuk.

Vandaag, morgen en overmorgen

Het is belangrijk om niet alleen goede intenties te hebben. Het is belangrijk om actie te ondernemen en de leefstijl te veranderen. Door gezonder te gaan eten en meer te gaan bewegen voor een week of een maand zal er uiteindelijk weinig veranderen. Het is belangrijk om het langer vol te houden en om de gezonde levensstijl vast te houden.

 

Tips om producten koel te houden tijdens een lange autorit

Het is natuurlijk mooi om een lange rit te maken met de auto om een uitje te maken, het strand te bezoeken of om op vakantie te gaan. Het is bij warm weer heerlijk om van een koud drankje te genieten en om het eten vers te houden. Er zijn verschillende tips om dit te realiseren. Een koelkast in de auto is natuurlijk één van de beste tips. Laten we echter naar een koelbox in de auto kijken en andere mogelijkheden.

Een koelkast in de auto

Het is goed om de koelblokken in de vriezer te doen als je morgen een autorit wilt maken en de koelbox meeneemt. Het is zo mogelijk om de verse salade en de blikjes frisdrank op een
lage temperatuur te houden. Het is ook mogelijk om een koelbox mee te nemen die een 12 volt aansluiting heeft. Het is dan eigenlijk een klein koelkastje wat je meeneemt. Hier kun je zien hoe het eruitziet. Het is perfect om zo alles heerlijk koud te houden. Wanneer je onderweg een keertje stopt kun je wat kouds te drinken nemen om daarna verder te reizen.

Andere alternatieven

Er zijn ook speciale omhulsels voor blikjes en flessen drinken die in de vriezer kunnen. Je legt ze de nacht van tevoren in de vriezer en doet ze de volgende dag om het drinken heen.
Je doet het in een (koel)tas en neemt het mee op reis. Wanneer je het binnen een redelijke tijd gaat drinken zal het nog lekker koud zijn. Voor eten is het goed om het in zilverpapier te verpakken als je geen koelbox hebt. Wanneer je de koelelementen voor de blikjes gebruikt kan het ook het eten lekker koel houden. Zo sla je twee vliegen in één klap! De autorit wordt zo nog prettiger.

3 tips om genoeg vitamines binnen te krijgen

3 tips om genoeg vitamines binnen te krijegn

Voor veel mensen kan het moeilijk zijn om door middel van hun voeding voldoende vitamines binnen te krijgen. Voldoende groente en fruit eten hoort daar natuurlijk bij. Maar hoe kan je ervoor zorgen dat je iedere dag weer voldoende vitamines binnen krijgt? We geven je drie tips die je misschien kunnen helpen.

1. Veel groente en fruit eten
De eerste tip is, zoals je misschien wel verwacht had, voldoende groente en fruit eten. Waar het kopen van groente en fruit voor de een al een drempel is, is dat voor de ander geen probleem. Daar blijft het vaak net zo lang liggen totdat het weggegooid moet worden. Breng het eten van een stuk fruit in de ochtend in je ritme. Leg het fruit op plekken waar je veel bent of langsloopt. Neem een stuk fruit, zoals een banaan mee naar je werkplek en leg hem in de buurt. Wanneer je hongerig wordt ligt hij dichtbij en zal je hem sneller pakken.

2. Supplementen
Een andere manier om meer vitamines binnen te krijgen is door het nemen van vitamine supplementen. Wanneer je niet in de gelegenheid bent om meerdere stukken fruit en groente te eten per dag kan dit een goede aanvulling zijn op je dagelijkse voeding. Belangrijk om te weten is dat supplementen geen voeding vervangen. Het zijn enkel aanvullingen.

3. Laat je behandelen
Het komt geregeld voor dat mensen hun voedselinname proberen te beperken. Hierdoor hopen zij niet aan te komen zodat ze niet dikker kunnen worden. Doordat hun voedselinname zo beperkt is krijgen zij vaak niet de benodigde vitamines en andere voedingsstoffen binnen. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben voor je gezondheid. Herken je jezelf of anderen hierin? Dan kan je je laten behandelen door een ervaringsdeskundige. Op deze website kun je meer lezen over de behandeling voor anorexia.

Wie is tegenwoordig nog gezond?

Wat ontzettend krom: gezonde voeding als een pastamaaltijd is duurder dan een patatje speciaal! Je wordt uiteraard gestimuleerd om ongezond te eten, wat niet de bedoeling is. Door een slimme marketingtruc, die je vaak niet eens door hebt, koop je al snel ongezond eten. Wist je dat goedkoop hierbij duurkoop is? In dit artikel lees je schokkend nieuws over obesitas en zie je mogelijkheden om de grote kostenpost te ontlopen, zoals het kiezen voor een zorgvergelijker.

De gevolgen van te zware mensen zijn voor iedereen

De Raad voor de Volksgezondheid, kortweg RVZ, maakte maar weer eens duidelijk dat overgewicht een hoop risico’s met zich meebrengt, denk aan gewrichtsziekten, suikerziekte, hoge bloeddruk en artrose. Dikke mensen zijn minder productief en vormen voor werkgevers een risico. Zo raken zij vaker arbeidsongeschikt. Wist je dat de kosten voor overwicht in 2012 al voor de werkgevers 600 miljoen euro heeft gekost?

Bijna de helft van de Nederlander is nu te dik, terwijl heel veel mensen die te zwaar zijn toch tevreden zijn met hun gewicht. Zo zijn zeven van de tien mannen tevreden ondanks hun matige overgewicht. Ook ernstig overgewicht zie je steeds vaker op straat. Sinds de jaren tachtig is het percentage verdrievoudigd!

De belastingbetaler betaalt de prijs

Het aantal te zware mensen is dus alarmerend. De dikke mensen zijn een grote kostenpost voor de maatschappij. Chronische ziekten veroorzaakt door roken, ongezonde eten, overmatig alcoholgebruik en te weinig beweging vormen 27 procent van de totale ziektekosten. Zo zijn zorgverzekeraars veel geld kwijt aan problemen als suikerziekte. Door een goede zorgvergelijker te kiezen bespaar je in de zorgkosten.

Verloren generatie

Huisarts Ton Dapper spreekt al van een verloren generatie. Er is onvoldoende zorg voor deze groep mensen. Volgens hem wijzen dikke mensen, die dus niet weten dat ze dik zijn, naar dikke mensen dat ze te zwaar zijn. Een beetje raar dat juist zij adviseren om voldoende fruit te eten!

Is er nog hoop?

Door meer obesitasprogramma’s aan te bieden kan dit probleem worden verholpen. Obesitas is een wijdverspreid probleem: de politiek, de voedingsindustrie, de zorgverzekeraars, de werkgevers en de maatschappij moeten in actie komen!

Binnenkort op wereldreis? Deze dingen moet je in je backpack meenemen

Het is goed voor te stellen dat je voor je wereldreis wat zenuwachtig bent. Hoe goed je voorbereiding ook is, een wereldreis kan je ook weer niet helemaal plannen. Wel zijn er een aantal zaken die je altijd in je backpack moet hebben. Welke dat zijn? In dit korte artikel staan welke.

De drie belangrijkste dingen die je nooit moet vergeten

Je kan nog aan zoveel dingen denken, als je je portemonnee, telefoon en paspoort niet bij je hebt heb je echt een probleem in het buitenland. Zorg daarom dat je te allen tijde deze spullen in je buurt hebt!

Packing cubes maakt in- en uitpakken een stuk makkelijker

Packing cubes zijn kleine reistassen die ideaal zijn voor je backpack. Door je spullen in te delen in kleine reistasjes hoef je niet de hele tijd alles te doorzoeken. Je reistas is hierdoor geen rommeltje meer. Bovendien hou je meer ruimte over. Tip: Scheid al je vuile en schone kleding door in het losse packing cubes te stoppen. Zo creëer je orde in de chaos!

Denk om je gezondheid

Het is misschien wat cliché, maar zorg er altijd voor dat je voldoende en gezond eten bij je hebt. Neem daarom een koeltas mee, vul het met koelelementen. Appels zijn altijd lekker op reis. Het is verfrissend, het haalt de suikers bij je tanden weg en ze gaan lang mee. Ideaal!

Beveilig je reistas met een slotje!

Als je op reis gaat kan eigenlijk iedereen zomaar wat uit je reistas pakken. Soms slaap je ook gezamenlijk. Gelukkig zijn daar oplossingen voor: plaats een cijferslotje aan je tas. Kom je langs de douane? Dan kan je het slot weer gemakkelijk openen!

Bewaar je documenten goed!

Het is altijd fijn dat je je documenten snel bij de hand hebt. Zorg er voor dat ze niet nat worden. Bescherm je documenten goed met een waterdicht hoesje. Het komt namelijk altijd goed van pas: een kopie van je paspoort, bevestigingen van je hostel, reisschema, reisverzekeringen is altijd raadzaam. Met de bovenstaande tips ben je al een stuk beter voorbereid voor je trip. Een goede reis toegewenst!

Is fruit eten wel goed voor je gebit?

het fruithuis fruitpakket

Het is heerlijk om een tros druiven te eten. Lekker even snacken van een paar druiven om daarna weer verder te gaan met wat je aan het doen was. Het is natuurlijk een gezonde manier van snacken. Druiven zitten vol met vitaminen en geen vetten of een overdosis aan suikers. Fruit is een gezonde snack. Helemaal in vergelijking met een vette hap of met een chocoladereep. Is het echter wel zo goed voor onze tanden? De Tandartspraktijk Schiedam helpt bij geven van het juiste antwoord. 

Fruit en je gebit

Het is belangrijk om gezond  te snoepen.Het gezonde snoepen is helaas niet altijd even gezond voor ons gebit. De bacteriën in de mond zetten namelijk de fruitsuikers om in een zuur wat het tandglazuur aantast. Het speeksel in de mond zet de fruitsuikers om naar een zuur wat niet goed is voor het tandglazuur. Het tandglazuur wordt aangetast. Het speeksel neutraliseert na het eten van het fruit de zuurgraad in de mond. Het gebeurt continu als je continu fruit snackt. Het is daarom beter om niet continu te snacken van fruit. Het is belangrijk om maximaal zeven keer per dag wat te eten. Eet of snack wat als je honger hebt. Snack maximaal twee keer per dag fruit om het gebit gezond te houden. 

Poets meerdere keren per dag

Het is belangrijk om het gebit meerdere keren per dag te verzorgen. Het zorgt ervoor dat tandplak geen kans krijgt. Poets de tanden ‘s ochtends, ‘s middags en ook ‘s avonds. Het zorgt voor een schoon gebit, een frisse adem en een goed gevoel. Naast tandenpoetsen is het ook goed om de tanden te flossen en te spoelen met mondwater. De combinatie van maatregelen zal het gebit gezond houden en sterk. De tandarts zal complimenten geven over hoe goed het gebit eruit ziet.