Albert Heijn
Hoge kortingen
Jumbo
Goede service
COOP
Goede bezorging
PLUS
Prima assortiment
DEEN
Hoge kwaliteit

Waarom mensen beweren dat fruit ongezond is

Suiker: iedereen lijkt er bang voor te zijn. Het zou een dikmakertje zijn (hebben ze wel een punt), zou slecht zijn voor je gezondheid en zou daarnaast ook nog eens zorgen voor gele tanden. Snoep, koek, ijs, maar ook fruit bevat suiker. En daarom zou fruit ‘ongezond’ zijn. Klopt dat wel? Wij vertellen je wat je écht moet weten over fruit.

Suiker = suiker

Je snapt natuurlijk wel dat fruit gezonder is dan snoep. Maar toch zitten in beide voedingsmiddelen suiker. In fruit zitten natuurlijke suikers, in snoep toegevoegde suikers. Beide soorten suiker worden op dezelfde manier door je lichaam verwerkt. De suiker uit je voeding wordt omgezet in glucose, wat door je lichaam verbrand wordt en waardoor energie vrijkomt.

Dus fruit én snoep zijn slecht?

Zoals je hierboven kan lezen, maakt je lichaam geen onderscheid tussen het verwerken van natuurlijke suikers en toegevoegde suikers. Allebei de soorten suikers worden verbrand, waardoor energie ontstaat. Maar de manier waarop die energie wordt vrijgelaten, daar zit het verschil.

Je kan fruit zien als een totaalpakket met vitaminen, mineralen, vocht, vezels en suiker. Zodra jij fruit hebt gegeten, moet je lichaam best wat moeite doen om alles te verwerken. De suikers komen daarom niet direct in je bloedbaan terecht, maar worden in delen opgenomen. Hierdoor kan je lichaam de suikers beter verwerken én krijg je geen energiepiek (en een daling – of dip – een kwartier na het eten van fruit).

Snoep en koek daarentegen zijn qua structuur heel simpel af te breken. Er zitten maar weinig (of zelfs helemaal geen) vitaminen en vezels in, waardoor je lichaam sneller kan beginnen met het verwerken van de toegevoegde suikers. Deze suikers worden in één keer opgenomen in je bloedbaan en daardoor ook in één keer verbrand, waardoor er een grote hoeveelheid energie vrijkomt. Die piek zorgt ervoor dat je je energiek voelt, maar zodra dit is ‘uitgewerkt’, heb je behoefte aan nog meer suiker om zo weer meer energie te krijgen. Resultaat? Een vreetbui.

Wat is nou écht gezond?

Hiermee zeggen we niet dat het verstandig is om acht stukken fruit per dag te eten – je lichaam maakt immers geen onderscheid in suikers. Het draait allemaal om een gevarieerde levensstijl. Dat betekent dat je op zijn tijd best een koekje of snoepje mag. Creëer een gezonde levensstijl waarbij je voldoende natuurlijke suikers (en dus ook vezels, vitaminen en mineralen) binnenkrijgt en de toegevoegde suikers aan de kant laat staan.

Heb je moeite met het aanmeten van een gezonde levensstijl. Neem eens een kijkje op Gezonderlevenblog.nl, daar staat voldoende informatie over o.a. gezonde en ongezonde vetten, vitaminen, gezonde voeding en handige tips!

Plaats een reactie